Trening og betennelse i akiles

Over år har æ trenet mye rett og mye galt, forskjellige idretter. Vondt i knær og nu sist en akiles som har vært hoven og ganske plagsomt vond.

Man ønsker jo ikke at slikt går utover trening og konkuranser, så man prøver jo en god stund og dempe symptomene i håp om at problemet forsvinner.. Det er NEI, det gjør det ikke, så på slutten av sesongen var jeg så plaget at det gikk ut over sesongavsluttningen på de idretter jeg bedriver..

Jeg hadde opp til flere besøk hos Fysioterapaut, Naprapat og snakka til og med en kirurg som var i kontakt med leger spesialisert på idrettskader/slitasjer. Og fikk anbefalt flere teknikker jeg skulle jobbe med før vi gikk over til mer avanserte tiltak som operasjon, medisiner, og ultralydstyrt veskesprenging… Hmmm æ bestemte mæ for og jobbe med trening og vedlikehold, det krever veldig stor tålmodighet. Jeg stressa mye med det, trena og gjorde for lite av de øvelser jeg hadde fått beskjed om.

 

Smerter i akilles er nok ikke uvanlig, men det verktøyet jeg brukte gjorde det værre.
Smerter i akilles er nok ikke uvanlig, men det verktøyet jeg brukte gjorde det værre.

 

Men så tenkte jeg, hva er årsaken til betennelsen? Mye trening, feil trening? For lite hvile? Nja kan liksom ikke henge hele problemet på det, men hva har blitt mer og mer vanlig de siste årene også hos oss hobbyatleter?

Jo kompresjonstøy! Tightser, calfs, strømper.

 

Veldig bra verktøy, men kan ved feil bruk ødelegge mye
Veldig bra verktøy, men kan ved feil bruk ødelegge mye

 

Min akillesproblematik skriver seg nok noen år tilbake og Kebarctic run, en maraton rundt Kebnekaise. Der skled jeg på meg en strek i høyre hamstring (øverst i låret), dette ga en skjev gå/løpe stilling som endte opp i akillesproblemer..

En hoven akilles setter ned blodsirkulasjonen og øker betennelsessymptomene, økt sirkulasjon gir raskere bedring. Jeg har med stor effekt trena, kjølt ned, trena, kjølt ned osv.

Men her kommer disse kompresjonsklærne inn, jeg har siden dette ble «pop» brukt minst strømper, skikkelig stramme også, og problemet ble større og større.

Ved en tilfeldighet kobbler jeg en dags bruk til økte smerter, og som en test slutter jeg umidelbart og bruke strømper. OHJESS dette gir umiddelbar bedring, etter 1 mnd er hevelsen halvert og smertene er utrolig mye bedre, på lengre turer, hardt underlag benytter jeg calfs som ikke presser på området.

Denne gir god støtte på musklaturen i leggene, men klemmer ikke over akilles
Denne gir god støtte på musklaturen i leggene, men klemmer ikke over akilles

Nå på slutten av sesongen, ca 1 år etter at jeg avslutta sesongen pga smerter og store problemer har jeg ingen planer om det, det fungerer veldig bra.

Bruker sko med god demping Hoka speedgoat, calfs og etter trening tøyer jeg godt på musklatur og bruker foamrolleren

 

Disse gir god demping, godt grep. Så her er det bare og peise på.
Disse gir god demping, godt grep. Så her er det bare og peise på.
Foamrolleren kan brukes på hele kroppen og oppleves som en nødvendighet. Jeg bruker den mye etter treningsøkter for og holde musklaturen minst mulig stram. En god investering..
Foamrolleren kan brukes på hele kroppen og oppleves som en nødvendighet. Jeg bruker den mye etter treningsøkter for og holde musklaturen minst mulig stram. En god investering..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Og når jeg ser tilbake på de problemene jeg hadde ved utgangen av konkuransesongen i fjor, kontra det jeg ser nå. Ja det gir uante muligheter, the sky is the limit..

Klar for nye mål i 2017

SR